23/6/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Ενόψει της απόφασης του Συνεδρίου μας αλλά και των τελευταίων δημοσιευμάτων για τον Τουρισμό η ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ ΚΟΤ τονίζει τα ακόλουθα:

1. Το επίπεδο των Κυπρίων εργαζομένων στην Ξενοδοχειακή και Επισιτιστική Βιομηχανία βρίσκεται πολύ ψηλά και συμβάλλει τα μέγιστα στην ποιότητα που τόσο επιζητούμε να προσδώσουμε στο Κυπριακό Τουριστικό προϊόν. Κατ’ επέκταση οι όποιες απολύσεις Κυπρίων εργαζομένων αποτελούν ανεπανόρθωτο πλήγμα στην Κυπριακή φιλοξενία αλλά και στο Τουριστικό προϊόν γενικότερα Οι Κύπριοι εργαζόμενοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αυθεντικότητας που θέλουμε να προσφέρουμε στον ξένο επισκέπτη.

2. Θα πρέπει οι ξενοδόχοι αλλά και οι εστιάτορες να αναλάβουν τις ευθύνες τους μέσα από αυτοκριτική ώστε να μην αντιμετωπίζουν τον Τουρισμό πάνω σε βραχυπρόθεσμη βάση αλλά μέσα από ένα μακροπρόθεσμο προγραμματισμό επενδύοντας τόσο στις υποδομές τους αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό, δίνοντας έμφαση στην ειδικευμένη ποιοτική εργασία ψηλής παραγωγικότητας. Οι ταμειακές προσεγγίσεις του εύκολου κέρδους ζημιώνουν σε τελική ανάλυση το Κυπριακό Τουριστικό προϊόν. Γνωρίζουμε ότι τα πιο πάνω δεν αφορούν το σύνολο αλλά μας προβληματίζει το γεγονός ότι το φαινόμενο της χαμηλής ποιοτικής προσφοράς άρχισε να παίρνει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις.

3. Η στάση του ΚΟΤ έναντι του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να τεθεί σε μια άλλη βάση αμοιβαίων απαιτήσεων με κύριο γνώμονα το καλό του Τουρισμού. Συνεπώς οι ιδιώτες δεν θα πρέπει μόνο να απαιτούν και να παίρνουν αλλά και να δίνουν εκπληρώνοντας τις δικές τους πολλές υποχρεώσεις. Συνεπώς θεωρούμε ότι ο ΚΟΤ θα πρέπει να αλλάξει τακτική σε αυτό τον τομέα εκπέμποντας ένα πιο δυνατό μήνυμα προς τους αρμόδιους Συνδέσμους.

4. Είναι εμφανές ότι το Κυπριακό Τουριστικό Προϊόν παρουσιάζει τεράστια προβλήματα τα οποία έχουν εντοπιστεί πολλές φορές αλλά θα πρέπει η προσπάθεια για διόρθωση και βελτίωση της κατάστασης να γίνει πιο αποτελεσματική. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε αντικειμενικά τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας μέσα από σωστή έρευνα και να μπούμε σύντομα σε θετική κατεύθυνση. Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός της Στρατηγικής Τουρισμού ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις με ρεαλισμό και επαγγελματισμό.

Αναμένουμε ότι τα πιο πάνω θα ληφθούν σοβαρά υπόψη για το καλό του Κυπριακού Τουρισμού.

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Παπαγιώργης
Γραμματέας Κλαδικής,

ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ (ΚΟΤ)

Κοινοποίηση: Γενική Διευθύντρια ΚΟΤ
Όλο το προσωπικό